BIOMILA Quinoa biela bio 250g
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho dochutenia a prípravy rozmanitých jedál. Inkovia ju nazývali "Matkou obilia."
B0519026
12 mesiacov
24
Poľnohospodárstvo mimo EÚ
nešpecifikované
popis
Quinoa sa radí medzi pseudoobilniny, ktorá v posledných rokoch zažíva svoj návrat a renesanciu. Inkovia ju nazývali "Matkou obilia". Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho využitia. Výborne sa hodí ako príloha k pokrmom, i na prípravu šalátov, rizota, kaší, na sladko i na slano. Vhodné je ju pridať do cesta na chlieb, sušienky, lievance, dokonca aj na výrobu smoothie.
Zloženie: quinoa biela z ekologického poľnohospodárstva
Základná príprava: Quinou treba pred použitím aspoň 30 min namáčať a následne premyť vodou.
Pripraviť podobne ako ryžu, variť v pomere 1:2 (quinoa:voda). Nechať dôjsť.
Energia | 1 415 kJ / 334 kcal |
tuky | 5,0 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,5 g |
sacharidy | 59,0 g |
- z toho cukry | 4,5 g |
vláknina | 6,6 g |
bielkoviny | 14,0 g |
soľ | 0,02 g |
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti najviac 70%.
Doplňujúce informácie
Quinoa patrí do čelade mrlíkovité Chenopodoideae a patrí medzi najvýznamnejšie zrná v ľudskej výžive. Ide o tradičnú starú plodinu, pestovanú v Andách Južnej Ameriky viac než pred 4000 rokmi. Jej využitie je obdobné ako u ostatných obilnín, avšak medzi pravé obilniny sa spravidla nezaraďuje. Radí sa do skupiny pseudoobilnín, do ktorej tiež patrí pohánka a amarant.
Slovo quinoa má pôvod v jazyku Inkov a znamená „matka zrno“. Quinoa je cenená najmä pre vysoký a vyvážený obsah dôležitých živín, ako sú kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Bielkoviny v zrnách quinoy obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Je tu prítomný lyzín a metionín, ktoré sú v ostatných obilninách nedostatkové. Bielkoviny quinoy sú porovnateľné s bielkovinami mlieka. Najviac zastúpenou zložkou sú sacharidy, ktoré sú zdrojom energie. Z vlákniny quinoa obsahuje nielen nerozpustnú ale aj rozpustnú vlákninu (prospešné pre činnosť čriev).Tuk je v zrnku quinoy zastúpený asi zo 6%, obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny. Z minerálnych látok sa nachádza najmä horčík, vápnik, fosfor, v rôznych pomeroch, záleží od zloženia pôd, kde sa pestuje. Prítomné sú i antioxidačný vitamín E, a bioflavonoid kvercetín.
Nesmieme zabudnúť spomenúť aj obsah antinutričných látok. Zastúpené sú horkými saponínmi (penia), ale aj kyselinou fytovou. Premytím a namáčaním obsah v týchto látok znižujeme.
Quinoa je prirodzene bez lepku, čo je výborná správa pre celiatikov. Na základe aminokyselinového profilu je quinoa, popri príjme obilnín a strukovín, vhodným doplnkom vo výžive vegeteriánov a vegánov. Ešte potrvá nejaký čas, kým sa quinoa udomácni aj v našich jedálničkoch.
otázka pre predajcu
Neváhajte sa na nás obrátiť a my Vám radi pomôžeme.
recenzia
Recepty
príbuzné produkty

BIOMILA Amarant bio 250g
Amarant vyniká výraznou chuťou, je ľahko stráviteľný a plný bielkovín. Prirodzene bez lepku a v bio kvalite.

BIOMILA Pohánka lúpaná krúpy bio 500g
Pohánka je prirodzene bezlepková potravina. Pohánka je ľahko stráviteľná a výživovo hodnotná pseudoobilnina.

BIOMILA Quinoa biela bio 3kg
Quinoa je prirodzene bezlepková pseudoobilnina. Je použitie je veľmi jednoduché, ako ryža.

BIOMILA Quinoa trojfarebná bio 250g
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho dochutenia a prípravy rozmanitých jedá ...

BIOMILA Quinoa trojfarebná bio 3 kg
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho dochutenia a prípravy rozmanitých jedá ...