Quinoa zdravá potravina s potenciálom znižovania hladu vo svete
Slovo quinoa (vyslovuj kínua) má pôvod v jazyku Inkov a znamená „matka zrno“. Quinoa je cenená najmä pre vysoký a vyvážený obsah dôležitých živín, ako sú kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Bielkoviny v zrnách quinoy obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.
Quinoa (Mrlík čílsky) patrí do čelade mrlíkovité Chenopodoideae a patrí medzi najvýznamnejšie zrná v ľudskej výžive. Ide o tradičnú starú plodinu, pestovanú v Andách Južnej Ameriky viac než 4000 rokov. Jej využitie je obdobné ako u ostatných obilnín, avšak medzi pravé obilniny sa spravidla nezaraďuje. Radí sa do skupiny pseudoobilnín, do ktorej tiež patrí pohánka a amarant.
Pestovanie mrlíka: Mrlík čílsky rastie aj na neúrodných piesočnatých až hlinitopiesočnatých pôdach. Vysievať by sa mal v apríli a to zásadne do zeminy, ktorá je ľahká. Pozor treba dať predovšetkým na ílovitú pôdou, ktorá rastline práve dvakrát nesvedčí. Ďaleko lepšie je piesočnatá alebo úplne chudobná zemina, ktorú rastlina veľmi dobre znáša. Rastliny mrlíka môžu dosiahnuť až výšky 3 m, znáša vysoké aj nízke teploty od úrovne mora až po vysokohorké oblasti. Poznáme rôzne odrody a farebné odtiene quinoy, najbežnejšie sú biele, červené, fialové a čierne odtiene.
Slovo quinoa má pôvod v jazyku Inkov a znamená „matka zrno“. Quinoa je cenená najmä pre vysoký a vyvážený obsah dôležitých živín, ako sú kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Bielkovina v zrnách quinoy sa nazýva chenopodín a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Je tu prítomný lyzín a metionín, ktoré sú v ostatných obilninách nedostatkové. Bielkoviny quinoy sú porovnateľné s bielkovinami mlieka. Ich obsah sa v zrnkách quinoy pohybuje okolo 14%, čo je viac ako v ryži avšak menej než v šošovici či fazuli. Najviac zastúpenou zložkou sú sacharidy, ktoré sú zdrojom energie. Keďže má quinoa nižší glykemický index, pokojne ju môžu konzumovať aj diabetici. Z vlákniny quinoa obsahuje nielen nerozpustnú, ale aj rozpustnú vlákninu (prospešné pre činnosť čriev). Tuk je v zrnku quinoy zastúpený asi zo 6%, obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny. Z minerálnych látok sa nachádza najmä horčík, vápnik, fosfor, v rôznych pomeroch, záleží od zloženia pôd, kde sa pestuje. Prítomné sú i antioxidačný vitamín E, a bioflavonoid kvercetín.
Nesmieme zabudnúť spomenúť aj obsah antinutričných látok. Zastúpené sú horkými saponínmi (tvorba peny), ale aj kyselinou fytovou. Premytím a namáčaním obsah v týchto látok znižujeme.
Quinoa je prirodzene bez lepku, čo je výborná správa pre celiatikov. Na základe aminokyselinového profilu je quinoa, popri príjme obilnín a strukovín, vhodným doplnkom vo výžive vegetariánov a vegánov. Ešte však potrvá nejaký čas, kým sa quinoa udomácni aj v našich jedálničkoch. Bude to postupné, dôslednou prípravou vhodných receptov dostávajúcich sa do povedomia konzumentov.
Ako správne pripraviť quinou aby nebola horká?
Pred samotným varením odporúčame quinou namáčať na cca 2 hodiny, minimálne však na 30 minút, následne treba vodu zliať a prepláchuť. Takto sa zbavíme saponínov, ktoré spôsobujú nežiadúcu horkosť. Zrnká quinoy varíme v inej vode podobne ako ryžu v pomere 1:2 (quinoa:voda), s prídavkom soli, alebo aj klinčeka, bobkového listu či nového korenia. Necháme zovrieť a následne varíme prikryté pozvoľna asi 10 min, kým sa tekutina nevsiakne. Quinou môžete pripravovať na slano i na sladko. Robia sa z nej výborné šaláty, prílohy, kaše, placky, môžete ju zapekať a dokonca z nej pripraviť i pizzu.
Potenciál quinoy ako zdravej potraviny sme využili aj pri výrobe cestovín z tejto múky. Navyše prídavkom na zdravý tuk bohatej múky z ľanu zlatého tvoria tieto cestoviny základ zdravého jedálnička. Sú vhodné pri bezlepkovej diéte, či pre cukrovkárov (obsah SJ je 4,7), ako aj pre deti. Sú uvarené za pár minút a pre inšpiráciu vám prinášame recept s využitím zeleného hrášku a bezmliečnej smotany.
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
BIOMILA Quinoa trojfarebná bio 3 kg
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Je chuťovo neutrálna, čo otvára možnosti rôzneho dochutenia a prípravy rozmanitých jedá ...