výroba a distribúcia nielen biopotravín
menu

Špaldový kváskový chlieb

Dĺžka čítania: 2 min., 41 sec.
Špaldový kváskový chlieb

Prísady:

 

Kvások: 400g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, 400 ml teplej vody

Cesto: 600g BIOMILA špaldovej grahamovej múky, 300g BIOMILA ražnej celozrnnej múky, pripraveného kvásku, asi 0,6 l teplej vody (podľa potreby), 1 lyžičku rasce, 1 lyžičku soli
 

Postup prípravy:

 

Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia. Kysnutie zabezpečí kvások, ktorý sa pripraví iba z vody a múky. Po zmiešaní vody a múky začne zmes prirodzene kvasiť. Pri kvasení vzniká kyselina mliečna (produkt mliečnych baktérií), ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Preto chlieb dlhšie vydrží než kvasnicový a nepodľahne tak rýchlo plesniam. Mliečne baktérie produkujú aj antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a našu imunitu. Kváskový chlieb je aj ľahšie stráviteľný ako chlieb pripravený s použitím kvasníc.

Príprava kvásku: Múku a vodu zmiešame vo vysokej keramickej mise, prikryjeme priedušnou tkaninou a odložíme na teplé miesto s rovnomernou teplotou. Ideálne je 25-30 °C. Kvások je citlivý na výkyvy teplôt. Tento zákvas musí stáť 3 dni a každý deň ho 2-3 krát premiešame, prípadne "dokŕmime" pridaním múky. Po 3 dňoch máme silne nakyprené cesto s typickou kyslastou vôňou.

Príprava chleba: Pripravený kvások zmiešame s preosiatou múkou a ostatnými surovinami. Cesto miešame asi 15 minút. Má byť vláčne (po vymiesení si odložíme asi 200g cesta, rozdelíme na 2 kúsky, pomúčime, necháme oschnúť a môžeme použiť na ďalšie pečenie.). Vymiesené cesto necháme kysnúť cez noc na teplom mieste. Ráno cesto preváľame a vložíme do ošatky a necháme ešte kysnúť. Chlieb je správne vykysnutý, ak sa dostane až na okraj ošatky a cesto pruží. Vykysnutý chlieb opatrne preklopíme na zohriaty plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry rozohriatej na maximum 250°C a tesne pred vložením chleba vylejeme na dno rúry pohár vody. Rúru stiahneme na 220°C, pečieme pri tejto teplote 10 minút a potom dopekáme pri 180°C asi 45 min. To, či je chlieb upečený napovie hnedá kôrka, alebo zaklopanie na kôrku zo spodu. Ak bude chlieb vydávať dutý zvuk, je upečený. Po upečení necháme chlieb mierne vychladnúť na mriežke a potom zabalíme do vlhkej utierky, aby kôrka rýchlo nestvrdla.

Ak pečieme chlieb z kvásku pripraveného a odloženého pri poslednom pečení, postupujeme nasledovne: uschnuté cesto 100g zalejeme 1 dl teplej vody a necháme cez noc stáť na teplom mieste. Ráno premiešame a necháme stáť ešte do večera. Večer si pripravíme cesto na chlieb podľa predchádzajúceho receptu.

Chlieb zo 100% podielom celozrnnej múky nie je objemný je ťažší, nevytvorí sa toľko pórov v striedke, avšak je zdravší. 

 

 

V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu

Rasca celá bio Sonnentor 60 g

Rasca celá bio Sonnentor 60 g

Jedno z najrozšírenejších korenín našej kuchyne. Vychutnajte si jej korenistú arómu a jemne horkastú chuť!

Na sklade
2,60 
-
+
BIOMILA Špaldová chlebová múka graham BIO 1kg

BIOMILA Špaldová chlebová múka graham BIO 1kg

Špaldová chlebová múka graham je vhodná na prípravu klasického, i kváskového chleba, pečivo, múčniky aj na zahusťovanie jedál. ...

Na sklade
2,03 
-
+
BIOMILA Ražná celozrnná múka hladká BIO 1kg

BIOMILA Ražná celozrnná múka hladká BIO 1kg

Ražná múka sa už oddávna používala na pečenie chleba. Chlieb z ražnej celozrnnej múky má prirodzene dlhšiu trvanlivosť. Ražná múka ...

Na sklade
1,36 
-
+