Pohánka - zázračná plodina

Dĺžka čítania: 2 min., 23 sec.
Pohánka - zázračná plodina

Pohánka je úžasná plodina. Je nabitá minerálmi, vlákninou a látkami, ktoré dlhodobým konzumovaním zlepšia váš zdravotný stav. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a aj tak vás vždy dokáže niečím prekvapiť. Pohánka bola základnou potravinou našich predkov a dnes opäť objavujeme jej vysokú výživovú hodnotu. Tak, ako každú obilninu, aj pohánku je treba vedieť správne pripraviť, dochutiť, doplniť a zvoliť k nej tie správne ingrediencie. Vedeli ste však aké sú jej prednosti? Aké obsahuje vitamíny? A ako ju správne pripraviť tak, aby ste očarili aj tých najnáročnejších stravníkov – deti?

Pohánka je v celku náročná na teplotu klíčenia. Zvládne minimálnu teplotu 7°C. Dôležitá je tiež pravidelnosť zrážok a ideálna plocha na výsev tejto rastliny sú svahy orientované na juh.

Zrnko pohánky je bohaté na zinok a mangán, je veľmi vhodné pre vegetariánov, pretože obsahuje aj proteín. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si vaše telo nedokáže samo vyrobiť. Pohánka má tiež vysoký obsah rozpustnej vlákniny a jej konzumácia preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak. Pohánka je tiež bohatá na rutín. Jeho prítomnosť v pohánke znižuje krvný tlak. Čo takto pripraviť pohánku so zázvorovou omáčkou ako prílohu k pečenému tempehu v sójovej omáčke a získate plnohodnotný nutrične vyvážený obed!

Len ako príloha alebo samostatné hlavné jedlo? Omyl! S pohánkou sa dá experimentovať, čo takto pomazánka? Recept na výbornú pohánkovú pomazánku nájdete tu.

Základná príprava

Pohánku premyjeme v sitku a vysypeme do vriacej vody v pomere 1:2, teda na jednu šálku pohánky pripadajú dve šálky vriacej vody. Premiešame ju a odstavíme približne na pol hodiny. Následne ju môžeme opražiť prípadne dochutiť podľa ľubovolného receptu. Ak sa rozhodnete pohánku robiť na cibuľke napríklad s kurkumou a troškou sladkej mletej červenej papriky, opražte najprv cibuľku s koreninami, následne pridajte pohánku, chvíľku pražte, premiešajte a potom tiež zalejte vriacou vodou v pomere 1:2 a nechajte odstáť približne pol hodiny. Vyskúšajte pripraviť napríklad sladkú pohánkovú kašu ako raňajky pre skvelý štart dňa alebo ako olovrant.

Ako zaujať detských stravníkov?

Nebojte sa pripraviť pohánku aj deťom, ak je správne uvarená a dochutená, bude chutiť aj detským jedákom. 

Ako na to?

  • Správne uvarená a dochutená
  • Povedzte deťom niečo viac, krátku informáciu o zázračnom zdravom zrnku pohánky, ktoré spraví dobre detskému brušku
  • Použite na dochutenie to, čo chutí vašim deťom najviac
  • Zo začiatku pridávajte len malú lyžičku k inému jedlu ako zaujímavosť
  • Môžete to skúsiť aj inak - pohánkové cesto je veľmi ľahké s nezameniteľnou chuťou a preto pohánkový perník, palacinkylievančeky alebo dokonca puding sa môžu stať novým stálym obľúbencom mnohých detských stravníkov. 


 

V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu

Pohánková krupica bio PROBIO 400g

Pohánková krupica bio PROBIO 400g

Pohánka je ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková potravina. Mlynský výrobok.

Na sklade
3,76 
-
+
Pohánková múka hladká bio PROBIO 4kg

Pohánková múka hladká bio PROBIO 4kg

Mlynský výrobok bio. Pohánka je prirodzene bezlepková potravina.

Na sklade
28,60 
-
+