výroba a distribúcia nielen biopotravín
menu

Obohatenie sortimentu o bezlepkové vločky

Dĺžka čítania: 3 min., 31 sec.
Obohatenie sortimentu o bezlepkové vločky

Od apríla 2022 sme obohatili náš sortiment vločiek o bezlepkové druhy.

Vločky sú vlastne zlisované zrná obilnín, prípadne rôznych iných zŕn (sója), či pseudoobilnín (amarant, pohánka).  Najprv sa zrná očistia, prípadne olúpu (špalda, pohánka) a dajú sa na krátku dobu naparovať, kedy zrno zmäkne. Takto čiastočne tepelné upravené zrno prejde cez valce, kde je stlačené a vznikajú vločky. 

Vločky všeobecne predstavujú zdroj energie (škroby), zabezpečujú nám príjem prospešnej vlákniny, vitamínov skupiny B, a minerálnych látok (napr. Horčík). Zaraďujú sa medzi typické raňajkové cereálie, avšak ich využitie je všestranné. Môžete nimi vysypať plech pri zapekaní rôznych jedál, opražením vzniká typická raňajková granola, pridanie do polievok namiesto pečiva, prídavok do mletých mäsových fašírok, či rôznych karbonátkov. Výborné sú aj ľahké cuketové placky zahustené so zmesou jemných vločiek. Poznáme aj rôzne koláče a sušienky s použitím vločiek, alebo domáce nepečené müsli tyčinky. Povarené a rozmixované ovsené vločky môžete použiť na zahusťovanie omáčok, alebo aj do smoothie. 

Základná príprava vločiek
Pred konzumáciou odporúčame vločky krátko povariť z dôvodu znižovania antinutričných látok v obilninách (kyselina fytová).  Ak krátke povarenie nestíhate, tak aspoň zalejejte vriacou vodou, prípadne mliekom. Ideálne je vločky vopred namáčať. Týmto spôsobom znižujeme obsah antinutričných látok.
 

Biomila Ovsené vločky jemné bezlepkové bio 250g
Bezlepkové vločky boli vyrobené zo špeciálnych kultivarov ovsa, spracované na zariadeniach, ktoré neprišli do styku s gluténom pochádzajúcim zo spracovania pšenice, raže, jačmeňa a jeho hmotnosť vo výrobku nepresiahne viac ako 20mg/kg. Sú teda vhodné pre celiatikov, avšak bez reakcie na avenín (bielkovinu ovsa). Odporúčame veľmi krátko povariť, alebo namáčať vopred. Po uvarení sú vločky kašovitej konzistencie, takmer rozvarené. 

 



Biomila Ryžové vločky bio 250g
Tieto vločky sú vyrobené z celozrnnej ryže, sú tvrdšie, preto ich treba pred konzumáciou povariť. Po uvarení si držia svoj tvar a chutia neutrálne. Rozmixované môžu zahustiť rôzne krémové polievky alebo omáčky. Sú prirodzene bez lepku. 

Biomila Pohánkové vločky bio 250g
Pohánka patri medzi prirodzene bezlepkové pseudoobilniny. Je cenená pre obsah rutínu- látky zo skupiny bioflavonoidov (vitamín P) s antioxidačným účinkom, ktorých využiteľnosť sa zvyšuje spoločne s konzumáciou vitamínu C. Rutín pôsobí na zlepšenie kondície krvných kapilár (Zvyšuje pružnosť ciev). Rutín je termolabilný a najviac je obsiahnutý vo vňati pohánky. Obsiahnutý je samozrejme aj v plodoch a teda aj vo vločkách, kde je jeho obsah nižší z dôvodu už čiastočného tepelného spracovania. Chuť a vôňa vločiek sa povarením zintenzívni a konzistencia je mierne rozvarená. Odporúčame namočiť vopred, alebo variť krátko na miernom ohni, kvôli neželaným stratám rutínu. Tieto vločky sú vynikajúce do rôznych knedličiek, karbonátkov, alebo len tak v jogurte alebo kaši.
                                                                           
Veríme, že si z nášho sortimentu bezlepkových vločiek vyberiete pre vás tie najchutnejšie. Dostupné ich máme aj vo väčšom a šetrnejšiom gastro balení. 


Váš tím Biomila 
 

typ Názov veľkosť na stiahnutie
. 0 B