Vanilka voňavá

Dĺžka čítania: 1 min., 37 sec.
Vanilka voňavá

Vanilka - struk - je plodom trvácej lianovitej orchidey vyskytujúcej sa v Severnej Amerike. Je to po šafráne druhé najdrahšie korenie, pretože jej produkcia je odkázaná na ľudskú prácu.

Opeľovanie kvetov sa robí ručne, zber toboliek je náročný a potom nasleduje dlhý proces úpravy a spracovania. Čerstvé vanilkové tobolky nemajú špecifickú vôňu ani chuť. Vonné a chuťové zložky vznikajú až skvasovaním plodov. Nie je celkom jasné, kedy bola vanilka po prvý krát použitá na dochutenie jedla, ale už domorodé kmene z oblasti Astézskej ríše mali prepracované spôsoby spracovania plodov  a extrahovania vanilínu z nich. Názov vanilka pochádza zo španielskeho vaina, čo znamená struk, tobolka. Vojaci, ktorí kolonizovali veľkú časť sveta pre Španielsko, pili čokoládu ochutenú vanilkou a spolu s čokoládou doniesli vanilku do Španielska. V súčasnosti sa vanilka pestuje a vyváža z Mexika, Réunionu, Madagaskaru, Tahiti a Indonézie.  

Vanilkové tobolky sa zbierajú, keď začínajú žltnúť. Ďalšie dozrievanie je nežiaduce, a aby sa tomu zabránilo, tak sa vanilkové plody po zbere na krátko ponárajú do vriacej vody. Potom sa jeden deň sušia na slnku a skropené nočnou rosou sa zabalia do prikrývok a nechajú sa kvasiť. Povrch stmavne, zvráskavie a obsahové látky sa enzymaticky premenia na aromatické zložky, najmä vanilín. Výťažnosť: s cca 5 kg čerstvých plodov sa získa 1 kg vanilky.

Bourbonská vanilka z Madagaskaru a Réunionu má bohatú krémovú chuť, mexická sa už tradične považuje za najdelikátnejšiu, tahitská vonia výrazne kvetinovo a ovocne, indonézska má ťažkú chuť s dymovým podtónom. Tie najlepšie tobolky majú na povrchu biele kryštáliky vanilínu nazývaný givré. Celé alebo polené tobolky sa používajú na dochutenie krémov, pudingov a zmrzlín. Prítomnosť drobučkých semienok nie je nežiaduca, skôr dokazuje autentickosť korenia, pretože ide o vanilkové semená.