Prečo vymeniť čokoládu za karobovú tyčinku?
Keď sa zahryznete do tejto karobovej tyčinky ucítite rôzne aromatické tóny karobu: od karamelu až po melasu, od fíg až po datle. Čistá prírodná chuť, ktorá prekvapí vaše chuťové poháriky. Maximálne vyjadrenie karobovej chuti v nenapodobiteľnej tyčinke. Carrubato di Sicilia® nie je čokoláda… ale je to oveľa viac!
Naša karobová tyčinka BIO k vám prichádza zo slnečnej Sicílie nabitá pozitívnou energiou plnou slnka a mora!
Vyrobená s láskou energických Talianov, ktorí do výroby dali časť svojej umeleckej kreativity. S každým kúskom karobovej tyčinky prijmete aj energiu Sicílskeho slnka, ktoré uzdravuje telo aj dušu.
Karobová tyčinka má čisté prírodné zloženie a preto obsahuje len BIO karobový prášok a BIO kakaové maslo. Je vhodná aj pre histaminikov tolerujúcich kakaové maslo a karobový prášok. Kakaové maslo je čistý tuk získaný z kakaa, preto by nemal robiť histaminikom* problémy. Táto karobová tyčinka môže slúžiť ako náhrada klasickej čokolády pre histaminikov* aj pre ľudí, ktorí si zakladajú na tom aby v strave nekonzumovali príliš veľa pridaného cukru. Taktiež neobsahuje laktózu, pri jej výrobe nebolo použité mlieko, napriek tomu je chuťovo oveľa jemnejšia ako horká čokoláda. V porovnaní je tiež sladšia, pretože karob je prirodzene sladký. Kakao, ktoré sa používa na výrobu horkej čokolády je prirodzene horké. Klasické horké čokolády preto väčšinou obsahujú veľké množstvo cukru, bez ktorého by bola horká čokoláda príliš horká. Často tiež obsahujú rôzne konzervačné látky a emulgátory, ktoré majú nepriaznivý vplyv na naše zdravie. V tomto má karobová tyčinka výhodu zo svojej podstaty, pretože je vyrobená zo suroviny, ktorá je prirodzene sladká a bez konzervačných látok.
Karobová tyčinka je vhodná ako superpotravina na doplnenie energie v práci alebo na turistike.
- bez pridaných konzervačných látok
- bez pridaného cukru
- bez pridaných farbív
- bez laktózy
- vhodná pre diabetikov*
- vhodná pre histaminikov*
- vegan
- vyrobená v BIO kvalite
- vhodné ako zdravá sladkosť pre deti
Karob je v podstate ovocie a vyzerá veľmi podobne ako zelené fazuľky alebo struky sladkého hrášku. Pochádza z oblasti východného Stredomoria. Dá sa využiť ako náhrada kakaa.
Má svetlo hnedú farbu, sladšiu chuť a často sa používa ako prírodné sladidlo. Preto je karobová tyčinka prirodzene sladká! Glykemický index karobu je 40, preto je ideálny aj pre diabetikov.
Má nízky obsah tuku a sodíka. Obsahuje vysoké percento vápnika a neobsahuje oxaláty, ktoré znižujú schopnosť tela absorbovať vápnik ako je to v prípade kakaa. Karob má vysoký obsah vlákniny a je prirodzene bez lepku. Je výborným zdrojom antioxidantov, neobsahuje kofeín ani teobromín (stimulanty), čím sa stáva vhodnou potravinou pre ľudí s vysokým tlakom aj pre deti.
Obsah minerálov karobového prášku na 100g:
Vápnik: 215mg, Draslík 921mg, Magnézium: 50mg, Sodík 2,5mg a stopové množstvá medi, železa, mangánu a zinku.
Kakaové maslo obsahuje len stopové prvky teobromínu a žiadny kofeín. Obsahuje omega- 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú imunitný systém, kardiovaskulárny systém, kognitívne funkcie a kontrolu chuti do jedla. Naše telo nevie vyrobiť Omega 3 mastné kyseliny a preto ich musíme dopĺňať zo stravy. Kakaové maslo je tiež zdrojom antioxidantov a má delikátnu čokoládovú vôňu. Obsahuje vitamín D, minerály: draslík, fosfor, železo, meď a magnézium. Kakaové maslo v použití s karobovým práškom spolu vytvárajú “čokoládu” alebo karobovú tyčinku, ktorá ako superpotravina, môže mať pozitívne účinky na naše zdravie. Samozrejme všetko dobré s mierou! :)
* Všetky tvrdenia v tomto článku si musí každý človek s danou intoleranciou alebo s daným zdravotným problémom zvážiť a na vlastnú zodpovednosť vyhodnotiť, či je potravina pre neho vhodná. My si za danými vyjadreniami stojíme, ale v prípade diagnózy ako histamínová intolerancia je tolerancia potravín veľmi individuálna. Tak isto diabetici musia dávať pozor na príjem sacharidov, aj keď v tomto produkte nie je žiadny pridaný cukor.
Zdroj glykemický index karobu:
https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=carob&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
Zdroj chemická analýza karobu (odborný článok): National Library of Medicine:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261171/
Zdroj benefity kakaového masla:
https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-butter#benefits
V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu
Lieskovo-oriešková karobová tyčinka bio Carrubato di Sicilia 50g
Karobová tyčinka má čisté prírodné zloženie a preto obsahuje len BIO karobový prášok, BIO kakaové maslo a BIO sicílske lieskovce. ...