výroba a distribúcia nielen biopotravín
menu
košík 0
Celkom: 0,00 
Nakúpte ešte za 70,00 € a získajte dopravu zadarmo
Pokračovať do košíka
Nákupný košík je prázdny.

Tamari verzus Soyu omáčka - aký je medzi nimi rozdiel?

Dĺžka čítania: 2 min., 41 sec.
Tamari verzus Soyu omáčka - aký je medzi nimi rozdiel?

Obe tieto sójové omáčky sú poctivo vyrobené dlhodobými procesmi fermentácie sójových bôbov, avšak s rozdielnymi postupmi.  Poďte si pozrieť aký je základný rozdiel medzi týmito dvoma fermentovanými omáčkami. A aké je ich použitie?

zdroj: The spruce Eats
zdroj obr.: zdroj: The spruce Eats

 

 Tamari                                                                                           Shoyu  (čítaj Šoju) 

*  pôvod: japonská omáčka                                                         *  pôvod pred 2800 rokmi v Číne

*   spôsob výroby: vedľajší produkt pri výrobe misa              *   spôsob výroby: osobitá fermentácia

*  výraznejšia chuť                                                                          *  bledšia farba 

*  koncentrovanejšia na živiny                                                    *   spravidla viac soli (nemusí však byť)

hustejšia                                                                                       *  redšia konzistencia  

*   neobsahuje lepok                                                                      *  obsahuje pšenicu

 súčasť Worchesterovej omáčky                                             *   dôležité dochucovadlo  sushi

*   vyššia cena                                                                                  *  nižšia cena

*   nižšia výťažnosť

 

Hoci majú tieto omáčky rozdielne zloženia a postupy výroby, ich použitie je však úplne rovanké. Odporúča sa použiť ich ako dochucovadlá (aj ako náhradu soli) a to predovšetkým v studenej kuchyni. Soľ v týchto omáčkach má nižší obsah sodíka. Omáčky obsahujú látky a mikroorganizmy s vysokou enzymatickou aktivitou, vrátane minerálnych látok a vitamínov skupiny B (B12), čo priaznivo pôsobí na naše trávenie. Preto je najvhodnejšie použiť omáčky v studenej kuchyni napr. do šalátov, dipov, marinád a studených zálievok. Pri varení pridajte tamari alebo shoyu až ku koncu varenia.