výroba a distribúcia nielen biopotravín
menu
košík 0
Celkom: 0,00 
Nakúpte ešte za 70,00 € a získajte dopravu zadarmo
Pokračovať do košíka
Nákupný košík je prázdny.

Tamari verzus Soyu omáčka - aký je medzi nimi rozdiel?

Dĺžka čítanie: 2 min., 41 sec.
Tamari verzus Soyu omáčka - aký je medzi nimi rozdiel?

Obe tieto sójové omáčky sú poctivo vyrobené dlhodobými procesmi fermentácie sójových bôbov, avšak s rozdielnymi postupmi.  Poďte si pozrieť aký je základný rozdiel medzi týmito dvoma fermentovanými omáčkami. A aké je ich použitie?

zdroj: The spruce Eats
zdroj obr.: zdroj: The spruce Eats

 

 Tamari                                                                                           Shoyu  (čítaj Šoju) 

*  pôvod: japonská omáčka                                                         *  pôvod pred 2800 rokmi v Číne

*   spôsob výroby: vedľajší produkt pri výrobe misa              *   spôsob výroby: osobitá fermentácia

*  výraznejšia chuť                                                                          *  bledšia farba 

*  koncentrovanejšia na živiny                                                    *   spravidla viac soli (nemusí však byť)

hustejšia                                                                                       *  redšia konzistencia  

*   neobsahuje lepok                                                                      *  obsahuje pšenicu

 súčasť Worchesterovej omáčky                                             *   dôležité dochucovadlo  sushi

*   vyššia cena                                                                                  *  nižšia cena

*   nižšia výťažnosť

 

Hoci majú tieto omáčky rozdielne zloženia a postupy výroby, ich použitie je však úplne rovanké. Odporúča sa použiť ich ako dochucovadlá (aj ako náhradu soli) a to predovšetkým v studenej kuchyni. Soľ v týchto omáčkach má nižší obsah sodíka. Omáčky obsahujú látky a mikroorganizmy s vysokou enzymatickou aktivitou, vrátane minerálnych látok a vitamínov skupiny B (B12), čo priaznivo pôsobí na naše trávenie. Preto je najvhodnejšie použiť omáčky v studenej kuchyni napr. do šalátov, dipov, marinád a studených zálievok. Pri varení pridajte tamari alebo shoyu až ku koncu varenia. 

V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu

Omáčka Tamari fermentovaná bio 250ml

Omáčka Tamari fermentovaná bio 250ml

Tradičná japonská omáčka. Použiť ju môžete na ochutenie polievok, omáčok, pikantných dipov, zeleniny, mäsa, šalátov a podobne ...

Na sklade
6,08 
-
+
Sójová omáčka Shoyu fermentovaná bio 250ml

Sójová omáčka Shoyu fermentovaná bio 250ml

Tradičná aromatická čínska omáčka sladkastej chuti. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá, vyrobená je prírodnou fer ...

Na sklade
5,40 
-
+