Omáčka Tamari fermentovaná bio 250ml
Tradičná japonská omáčka. Použiť ju môžete na ochutenie polievok, omáčok, pikantných dipov, zeleniny, mäsa, šalátov a podobne. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá, vyrobená je prírodnou fermentáciou. Neobsahuje lepok.
P123026
8 mesiacov
6
Poľnohospodárstvo mimo EÚ
nešpecifikované
popis
Tato sójová omáčka Tamari je vyrobená prirodzenou fermentáciou sóje, vody a soli na dobu viac ako 6 mesiacov. Sojová omáčka Tamari se dá použiť ako pri varení, tak pri dochucovaní čerstvých pokrmov. Patrí k najobľúbenejším dochucovadlám orientálnej kuchyne. Vyznačuje sa vysokým obsahom antioxidantov a tiež priaznivo pôsobí na trávenie. Sójová omáčka Tamari je chuťovo výrazná a dá sa využiť tiež ako náhradka soli. Táto konkrétne obsahuje až 16% soli, preto je potrebné si dávať pri dosáľaní pokrmov pozor. Sodík v soli je v nižšom zastúpení oproti klasickej soli. Odporúčame na studenú kuchyňu, alebo pridať do jedál až ku koncu varenia. Tamari tvorí tradičnú súčasť Worchesterovej omáčky. Rozdiel medzi Tamari a Shoyu sa dočítate tu.
Zloženie: sójové bôby*, voda, soľ
* z ekologického poľnohospodárstva
Tamari sa lisuje z tekutiny, ktorá starnutím vyteká z hatch miso pasty (viď obr.). Výrobný proces je náročný na čas. Napučané sójové bôby sa uvaria a nechávajú sa dlhodobo fermentovať v drevených kadiach za pomoci mikroskopických húb Aspergillus oryzae alebo Aspergillus sojae. Zmes sa premiešava pri teplote 25-28°C, a takto to trvá niekoľko dní. Vznikne produkt bohatý na mikroorganizmy a enzýmy nazývaný koji (čítaj kódží), ktorý tvorí akýsi fermentačný štartovací základ ázijských špecialít ako tamari, shoyu, miso pasty, či saké.. Neskôr sa pridávajú aj kmene mliečnych baktérií Pediococcus halophilus a kvasinky Zygosaccharomyces rouxii a Candida spp. Práve tieto vedia tolerovať vysoký podiel soli. Proces prebieha ďalej, postupne klesá pH zmesi a prebieha mliečne aj alkoholové kvasenie. V tejto fáze vznikajú chuťové látky a aróma omáčok. Dôležitou súčasťou je soľ, ktorá sa pridáva v rôznych množstvách. Nakoniec sa hmota lisuje, filtruje a pasterizuje.
Energia | 315 kJ / 75 kcal |
tuky | 0,00 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,00 g |
sacharidy | 9,40 g |
- z toho cukry | 0,00 g |
vláknina | 0,00 g |
bielkoviny | 9,10 g |
soľ | 16,00 g |
Skladovanie: Skladujte v suchu a temnne. Po otvorení uchovávajte v chlade.
Alergény: Obsahuje sóju.
otázka pre predajcu
Neváhajte sa na nás obrátiť a my Vám radi pomôžeme.
recenzia
Recepty
príbuzné produkty

BIOMILA Quinoa špirály s ľanom bio 250g
BIO bezvaječné quinoa cestoviny sušené s prídavkom ľanovej múky. Prirodzene bezlepkové.

BIOMILA Špaldové celozrnné penne BIO 400g
BIO bezvaječné špaldové celozrnné cestoviny sušené. Tento bio produkt má udelenú značku kvality SK Vedeli ste, že tieto špi ...

Omáčka paradajková detská bio 350g
Hotová omáčka chutí výborne k špagetám ale i iným druhom cestovín a tiež k zelenine pripravovanej na panvici. Bez lepku, bez cukru ...

Sójová omáčka Shoyu fermentovaná bio 250ml
Tradičná aromatická čínska omáčka sladkastej chuti. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá, vyrobená je prírodnou fer ...