Biomila špaldová celozrnná múka hladká
Vanilkový cukor
Perníkové korenie bio
Cukor trstinový
Sušené banánové plátky
Hrozienka sušené
350g BIOMILA celozrnnej špaldovej hladkej múky
60g trstinového cukru bio
50g masla
1 vanilkový cukor bio
2 PL medu bio, 2 PL rumu
perníkové korenie bio
štipku soli
maslo na potretie
Kvások:
130g BIOMILA celozrnnej špaldovej hladkej múky
cca 200 ml vlažného mlieka
1 PL trstinového cukru bio
25g droždia
Sušené ovocie:
marhule, hrozienka, banánové plátky
Z múky, cukru, droždia a vlažného mlieka si pripravíme kvások. Necháme ho v teple aspoň 40 min.
V mise rozmiešame maslo, cukor, rum, pridáme ostatné ingrediencie, sušené ovocie a hotový kvások. Necháme cca 40 minút kysnúť. Potom cesto ešte raz prepracujeme a necháme 10 minút odpočívať. Na pomúčenej doske cesto rozváľame na hrubo, pričom okraje necháme hrubšie. Cesto preložíme, slabší okraj k hrubšiemu. Štolu preložíme na vymastený plech, potrieme roztopeným maslom a pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení znovu potrieme maslom, môžeme posypať kokosovou múčkou alebo mandľovými lístkami.
Toto pečivo by malo vydržať dlhšiu dobu, a preto je zvlášť vhodná špaldová celozrnná múka bio.