facebook
sk en
košík 0ks / 0.00 €

Recepty

Veľkonočné farebné plnené bochníčky

Veľkonočné farebné plnené bochníčky

 

Potrebujete:

Biomila špaldová celozrnná múka hladká
Biomila Ražná celozrnná múka hladká
Olivový olej extra panenský
Cukor trstinový

 

Prísady

Na cesto:

450g špaldovej celozrnnej múky hladkej

90g ražnej celozrnnej múky (ak chcete viac zvýrazniť farebnosť, nahraďte ražnú múku špaldovou)

45ml olivového oleja extra panenského

30g trstinového cukru

225ml mlieka

9g soli (2 KL)

3 vaječné žĺtka

12g čerstvého droždia

1 vaječné bielko na potretie

Na zafarbenie cesta:

40g medvedieho cesnaku na zelené bochníčky

2 PL mletej kurkumy na žlté bochníčky

50g koncentrovaného hustého paradajkového pretlaku na červené bochníčky

Na náplň:

(množstvá sú orientačné, každý nech si prispôsobí podľa chuti)

160g syru gouda

120g údenej šunky

120g hrášku

Postup prípravy

Cesto každej farby pripravujeme zvlášť, a preto si všetky ingrediencie na cesto rozdelíme na tri časti a cestá vypracujeme osobitne.

Príprava cesta: v teplom mlieku rozpustíme cukor a nadrobíme doň droždie. Necháme vytvoriť kvások asi 10-15 minút. Odvážime si preosiate múky a zmiešame ich. Pridáme olej, žĺtok, soľ. Teraz primiešame niektoré z troch farbiacich prísad - pre červené bochníčky paradajkový pretlak, pre žlté kurkumu a pre zelené rozmixujeme očistené listy medvedieho cesnaku s mliekom, v ktorom sme rozpúšťali droždie. Napokon prilejeme k sypkej zmesi kvások s mliekom a vymiesime hladké cesto. Ak je cesto riedke, po troške prisýpame múki, až do požadovanej konzistencie. Cesto necháme ešte 1,5-2 hodiny odpočívať v teple, kým nakysne.

Medzitým si pripravíme plnku - údené mäso a syr nakrájame na kocôčky, zmiešame s hráškom.

Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska. Do každého vložíme trochu plnky a okraje spolu zlepíme tak, aby sme vytvorili batôžtek. Batôžky ukladáme do okrúhlej formy na pečenie a nie celkom tesne k sebe, pričom striedame farby (rôzne cestá). Batôžky ešte necháme 30 minút podkysnúť, potom ich potrieme vymiešaným bielkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30-35 minút.

Po vybratí z rúry necháme chvíľku vychladnúť a podávame.

Tip autorky: Plnky do batôžkov môžeme obmieňať podľa ľubovôle a prípadne aj podľa zásob - napr. tvaroh + špenát, bryndza + cesnak (aj medvedí), bazalkové pesto, losos + kyslá smotana + kôpor, šunka + mozarella...

Autorka: © Dana Kulifajová - Dora´s Art

Vaše komentáre

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.   OK