facebook
sk en
košík 0ks / 0.00 €

Vaše otázky

Čo je to tá špalda?

Je to jeden z pôvodných druhov pšenice pestovaný pred stáročiami a v histórii zaznamenala oveľa menej zásahov šľachtiteľov, ako rozšírená pšenica obyčajná. Špaldové zrnko je v klase obalené dvojitou plevou a je preto lepšie chránené voči vonkajším vplyvom znečisteného životného prostredia. Preto je ako stvorená pre pestovanie v ekologickej poľnohospodárskej výrobe.

Sú výrobky zo špaldy vhodné pre celiatikov?

Špalda má vysoký obsah lepku, čo jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté. Našli sa dokonca ľudia alergickí na pšeničný lepok, ktorý lepok v špalde znášajú (pozn.: celiatikom odporúčame konzuláciu s lekárom!).

Prečo je špalda taká zdravá?

Má vysoký obsah bielkovín (17%), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice. Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín. Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok). Snáď práve skutočnosti, že špalda nebola nikdy umelo šľachtená vďačíme za to, že si zachovala nielen chutnosť a cenné nutričné vlastnosti pôvodných planých foriem obilnín, ale ešte jednu zaujímavú vlastnosť - totiž že pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne. Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny a to v akejkoľvek podobe, stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami.

Prečo sú BIOpotraviny drahšie?

Bioprodukty, keďže sú dopestované ekologicky, čiže bez použitia chemických hnojív a postrekov, majú nižší výnos z úrody ako by bol pri použití niekoľkonásobných postrekov a chemických hnojív,  a tým rastie ich cena. Výroba biopotravín je oveľa šetrnejšia nielen k samotným rastlinám, či zvieratám, ale aj k prírode, a tak si vyžaduje oveľa viac ručnej ľudskej práce. Navyše drahé sú aj ďalšie vstupy – bio osivá, ale aj poplatky za vydané certifikáty.  Ale čo je drahšie ako zdravie svoje a svojej rodiny? Záleží len na spotrebiteľoch, čomu dajú prednosť.

Aký je rozdiel medzi BIO a KONVENČNÝMI produktami?

BIO produkty – dopestované a vyrobené v súlade s podmienkami ekologického poľnohospodárstva, t.j. bez použitia chemických hnojív a postrekov pri pestovaní a bez použitia chemických prídavných látok  a umelých farbív pri výrobe.
Všetky suroviny i celá výroba musia byť certifikované ako ekologické (bio). Výrobca musí byť zaregistrovaný na ÚKSUPe ako ekologický výrobca a musí mať podpísanú zmluvu s certifikačnou spoločnosťou, ktorá kontroluje činnosť a vydáva certifikáty na bio produkty. Povinné označenie BIO výrobkov: EKO list (logo EÚ), číslo certifikačnej spoločnosti a označenie pôvodu + slovenké výrobky majú národné logo (Eko poľnohospodárstvo).  Každý bio výrobok musí mať vystavený biocertifikát.
Označené logami môžu byť len certifikované ekologické produkty, bez tohto označenia nie je produkt bio, ale konvenčný.
Konvenčný je opak BIO.

Sú v BIOpotravinách ÉČKA?

Samozrejme, biopotraviny sú kvalitné a vhodné aj pre deti. BIO znamená pôvod v ekologickom poľnohospodárstve. Pre výrobu a spracovanie biopotravín platia prísne normy a podľa pravidiel Európskej únie je možné (v obmedzenom množstve) použiť aj niektoré prídavné látky - ako hovoríme éčka. Nie všetky éčka sú však umelé a škodlivé pre zdravie človeka. Napríklad E101 je riboflavín - vitamín B2, E300 je kyselina L-askorbová - vitamín C. Tieto látky sa pridávajú, aby zlepšili určité vlastnosti potravín. Preto ich prítomnosť v biopotravinách nijak neznižuje ich hodnotu a kvalitu. Oceňujeme, že čítate zloženie potravín a ponúkate svojim deťom len to najlepšie!

Neuvažujete palmový tuk vo vašich výrobkoch nahradiť nejakým iným tukom?

Problematika zberu oplodia z palmy olejnej je nám známa, avšak tak ako veľa iných vecí, aj toto je diskutabilné a má viacero uhlov pohľadu. Zvažovali sme už v minulosti výmenu palmového tuku za kokosový (čo by tiež určite našlo oponentov), ale táto alternatíva z viacerých príčin nebola prijatá. Momentálne zhromažďujeme ďalšie poznatky a sumarizujeme výsledky rôznych štúdií. Kokosový tuk, ktorý je momentálne používaný ako jediná alternatíva za palmový tuk, je síce vhodný i pre vegánov  a nutrične zrovnateľný s palmovým, ale je otázne, pestovanie ktorého z nich je šetrnejšie pre životné prostredie. Doba sa mení a v dnešnej dobe sa spochybňujú doterajšie štúdie ( a je v tom i veľa lobingu) a zisťujú vo svete nové možnosti. Možno v budúcnosti dospejeme až k používaniu živočíšnych tukov –získavanie ktorých je k životnému prostrediu asi najšetrnejšie (čo je však pre vegánov neakceptovateľné). Vývoju výrobkov sa neustále venujeme, takže nevylučujeme možnosť, že v budúcnosti bude v našich výrobkoch palmový tuk nahradený iným tukom. Náš najväčší dodávateľ týchto komodít dokonca v blízkych dňoch má zasadnutie k tejto problematike, takže problematike sa neustále venujeme a sumarizujeme svetové poznatky, výsledky bádaní a štúdie. Momentálne máme bio špaldové tyčinky certifikované v takomto zložení – s palmovým tukom.

Prečo je špaldová celozrnná múka hladká veľmi bledá?

Závisí to od technológie mletia múky. Táto múka inak vykazuje všetky parametre celozrnnej múky (aj obsah popolovín – čo je ukazovateľom obsahu otrúb v múke). Je možno na škodu, že sú otruby tak najemno v nej spracované, ale nijako túto technológiu neovplyvníme. Ale ak uprednostňujete na pohľad tmavšie múky s viditeľným obsahom otrúb, potom odporúčame BIOMILA Špaldovú múku chlebovú Graham, ktorá je spracovaná na kamennom mlyne, sú v nej zreteľne vidieť otruby a je použiteľná rovnako ako Špaldová celozrnná múka hladká na pečenie všetkých druhov múčnikov, koláčov i chleba.

Celozrnná múka na pečenie?

Samozrejme, celozrnnú múku (či už špaldovú, pšeničnú, ražnú, alebo inú) môžete pokojne použiť rovnako ako ste doteraz používali bielu múku. No múka a krupica vyrobená z celých zŕn je zdravšia, ako biela, pretože obsahuje viac dôležitých vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú v obale zrna. Celozrnné múky majú však trochu iné pekárenské vlastnosti - cesto je hutnejšie, ale aj trvanlivejšie. Preto aj kysnuté cestá "nenabehnú" tak veľmi, ako z bielej múky. No za to sa vám pečivo z celozrnnej múky odmení výbornou orieškovou chuťou a šťavnatosťou. 

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.   OK