facebook
sk en
košík 0ks / 0.00 €

Recepty

Špaldovo - ražný chlieb s makom

Špaldovo - ražný chlieb s makom

 

Prísady

150 g špaldového celozrnného kvásku
100 g ražnej chlebovej múky
100 g celozrnnej špaldovej múky
6 g soli
4 g rasce
1 lyžička medu alebo iného sladidla – podporuje to kvasný proces
25 g celého maku
2 lyžice slnečnice a vlašských orechov – vopred namočených
1 zemiak uvarený v troške vody a rozmixovaný aj s tou vodou alebo kaša z ryže natural (nemusí byť)
150 ml vody

 

Postup prípravy

Kvások:

Hotový kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku a 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie počas celej noci, na linke, prikryté, aby nám kvások neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku zarobíme chlieb.

Suroviny zmiešame, aby sa dobre spojili. Z misy preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou – asi 30 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky. Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.

Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?

Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme. Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry. Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dhšie. :-) Chlebík sa vám odmení krásnou striedkou.

 

Za spoluprácu a recept ďakujeme Lenka Mančíková, www.zdravepecenie.sk

 

 

Vaše komentáre

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.   OK