Prísady
Na 10 ks:
150 g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej
150 g jačmennej celozrnnej múky hladkej
1 PL kyslej smotany
1 vajce
bravčovú masť
soľ
malú hlávku kapusty
štipku mletej červenej papriky
1 cibuľu
mleté čierne korenie
Kvások:
1,5 dcl mlieka
2 kopcovité čajové lyžičky sušeného droždia
2 PL BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej
trstinový cukor
Postup prípravy
Vo vlažnom osladenom mlieku rozmiešame špaldovú múku a droždie, necháme prikryté odpočívať, kým sa nám nevytvorí kvások. Kapustu a cibuľu nakrájame najemno, orestujeme na masti, osladíme, osolíme, pridáme štipku mletej červenej papriky a nakoniec okoreníme.
V miske zmiešame oba druhy múk, osolíme, pridáme vajce, masť, kyslú smotanu a hotový kvások. Zo surovín vymiesime cesto do tvaru bochníka. Odložíme na teplé miesto vykysnúť (cca 15 min.).
Cesto si rozdelíme najprv na 2 časti - štvrť a zvyšok. Každú túto časť rozdelíme na 10 rovnakých častí, z ktorých vyformujeme guľôčky. Tie postupne rozvaľkáme do guľata, väčšie - spodky na hrúbku asi 0,5 cm, menšie - vrchy tenšie k spodkom. Spodky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme jemným filmom masti, naplníme zmesou kapusty, prikryjeme tenkým vrchom a znova jemne potrieme masťou. Pečieme pri 180°cca 12 minút.
Náš tip:
Vyskúšajte osúšky naplniť zmesou červenej kapusty a červenej cibule.