facebook
sk en
košík 0ks / 0.00 €

Recepty

Foccacia s avokádovým dipom

Foccacia s avokádovým dipom

 

Potrebujete:

Biomila špaldová celozrnná múka hladká
Trstinový cukor prírodný
Olivový olej extra panenský
Čierne korenie mleté
Rajčiny krájané

 

Prísady

500 g Biomila špaldovej celozrnnej múky hladkej

1 kocka čerstvého droždia

1 kL soli

1 kL trstinového cukru

350 ml teplej vody

3 PL olivového oleja

mleté čierne korenie

olivy

sušené paradajky

bazalka

Postup prípravy

Foccacia

Droždie rozpustíme vo vode, do ktorej sme dali štipku soli a  cukru. Necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, zostávajúci cukor, teplú vodu, olivový olej a kvások. Vymiesime vlhké, mierne lepivé cesto, ktoré miesime ešte asi 7 minút, aby sa prestalo  lepiť a zvláčnelo. Prikryté utierkou ho necháme asi 70 minút kysnúť. Vykysnuté  cesto vyklopíme na naolejovaný plech. Olejovými prstami cesto roztlačíme, povtláčame do neho nakrájané olivy, sušené paradajky, posypeme mletým korením a bylinkami. Necháme podkysnúť ešte asi 30 minút. Vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečieme zhruba 27 minút, kým sa neprepečie a nesfarbí do zlatista. Ešte horúce po vybratí z rúry môžeme chlieb - koláč potrieť olejom zo sušených paradajok, prípadne olivovým. Podávať sa môže k polievkam, šalátom, grilovanej zelenine alebo s avokádovým dipom.


Avokádový dip

Avokádo rozpolíme po dĺžke, nôž zasekneme do kôstky, zľahka pootočíme a vyberieme. Dužinu vydlabeme lyžičkou a vidličkou roztlačíme v miske. Paradajky nakrájame na malé kocky, bylinky na drobno. Pridáme tatársku omáčku a všetko zmiešame. Ochutíme soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou. Natierame na šikmo nakrájané kúsky focaccie. Ozdobíme lístkom bazalky a malou rajčinou.

Autor a foto © Iveta Papcunová, www.stastnyden.sk

Vaše komentáre

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.   OK