facebook
sk en
košík 0ks / 0.00 €

Recepty

Domáci kváskový chlebík

Domáci kváskový chlebík

 

Potrebujete:

Biomila špaldová celozrnná múka hladká 

Biomila Ražná celozrnná múka hladká 

Rasca celá 

Morská soľ jemná 

Chlebové korenie mleté 

 

Prísady

Kvások:

400g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky

400 ml teplej vody

Cesto:

700 g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky

300g BIOMILA ražnej celozrnnej múky

pripravený kvások

asi 0,5 l teplej vody (podľa potreby)

1 lyžička rasce bio

1 lyžička soli

Postup prípravy

Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia. Kysnutie zabezpečí kvások, ktorý sa pripraví iba z vody a múky. Po zmiešaní vody a múky začne zmes prirodzene kvasiť. Pri kvasení vzniká kyselina mliečna (produkt mliečnych baktérií), ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Preto chlieb dlhšie vydrží než kvasnicový a nepodľahne tak rýchlo plesniam. Mliečne baktérie produkujú aj antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a našu imunitu. Kváskový chlieb je aj ľahšie stráviteľný ako chlieb pripravený s použitím kvasníc.

Príprava kvásku: Múku a vodu zmiešame vo vysokej keramickej mise, prikryjeme priedušnou tkaninou a odložíme na teplé miesto s rovnomernou teplotou. Ideálne je 25-30 °C. Kvások je citlivý na výkyvy teplôt. Tento zákvas musí stáť 3 dni a každý deň ho 2-3 krát premiešame, prípadne "dokŕmime" pridaním múky. Po 3 dňoch máme silne nakyprené cesto s typickou kyslastou vôňou.

Príprava chleba: Pripravený kvások zmiešame s múkou a ostatnými surovinami. Cesto miešame aspoň 15 minút. Má byť vláčne (po vymiesení si odložíme asi 300g cesta, rozdelíme na viac kúskov, pomúčime necháme oschnúť a môžeme použiť na ďalšie pečenie.) Vymiesené cesto necháme kysnúť cez noc na teplom mieste. Chlieb je správne vykysnutý, ak sa dostane až na okraj ošatky a cesto pruží. Vykysnutý chlieb opatrne preklopíme na zohriaty plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry, pečieme pri 220°C - 180°C  30 - 50 minút.

Rúra musí byť pred pečením rozohriata na maximum 250°C a tesne pred vložením chleba vylejeme na dno rúry pohár vody. Rúru stiahneme na 220°C, pečieme pri tejto teplote 10 minút a potom dopekáme pri 180°C. To, či je chlieb upečený napovie hnedá kôrka, alebo zaklopanie na kôrku zo spodu. Ak bude chlieb vydávať dutý zvuk, je upečený. Po upečení necháme chlieb mierne vychladnúť na mriežke a potom zabalíme do vlhkej utierky, aby kôrka rýchlo nestvrdla.
Ak pečieme chlieb z kvásku pripraveného a odloženého pri poslednom pečení, postupujeme nasledovne: uschnuté cesto 100g zalejeme 1 dl teplej vody a necháme cez noc stáť na teplom mieste. Ráno premiešame a necháme stáť ešte do večera. Večer si pripravíme cesto na chlieb podľa predchádzajúceho receptu.

Chlieb z celozrnnej múky je ťažší, nevytvorí sa toľko pórov v striedke, avšak  je zdravší.

Vaše komentáre

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.   OK