facebook
sk en
košík 0ks / 0.00 €

Recepty

Cvikľové muffiny

Cvikľové muffiny

 

Potrebujete:

Biomila špaldová celozrnná múka hladká
Kokosový olej panenský
Ryžový nápoj kokosový
Pohánková múka hladká
Vanilka - struk
Kypriaci prášok do pečiva
Trstinový cukor prírodný

Prísady

2 ks červenej repy

125 ml kokosového alebo ryžového (rastlinného) mlieka

1 vajíčko

80g trstinového cukru

sťavu z 1/2 citróna

120g špaldovej celozrnnej múky (alebo ryžovej múky)

40g pohánkovej múky

2 PL maku

1 prášok do pečiva

štipka soli

50ml kokosového oleja

extrakt z vanilky (nemusí byť

Postup prípravy

Cviklu uvaríme do mäkka, ošúpeme a dužinu rozmixujeme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske zmiešame rastlinné mlieko, citrónovú šťavu a necháme stáť pár minút. Medzitým v ďalšej miske zmiešame múky, mak, prášok do pečiva a štipku soli. Rozšľaháme vajíčko s cukrom a vanilkou, do tejto zmesi pridáme zmes s rastlinným mliekom, pridáme kokosový tuk a rozmixovanú cviklu. Pridáme aj múkovú zmes a všetko premiešame. Nalejeme do foriem na muffiny a pečieme cca 20 minút, po vybratí necháme mierne vychladnúť, aby sa muffiny lepšie vyklopili z formy.

Od augusta do konca decembra je v sezóne cvikla. Reguluje krvný obeh, zmierňuje infekciu dýchacích ciest,  predchádza zápche. Posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a nachladnutia. Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate, preto je vhodné miešať ju napríklad s mrkvovou šťavou. Môžete ju variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Alebo si pripraviť netradičné cviklové muffiny :)


Autor receptu: © Jeminé  – Aneta a Janica

Vaše komentáre

Tieto stránky používajú súbory cookies. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.   OK