výroba a distribúcia nielen biopotravín
menu
košík 0
Celkom: 0,00 
Nakúpte ešte za 70,00 € a získajte dopravu zadarmo
Pokračovať do košíka
Nákupný košík je prázdny.

Pestovanie bio pšenice špaldy

Dĺžka čítania: 2 min., 30 sec.
cestoviny zo špaldovej celoznnej múky

Špalda je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, ktorej predchádzali pšenica dvojzrnka a jednozrnka. Miesto pôvodu špaldy je oblast Blízkeho Východu (južná oblasť Kaspického mora, Kazachstan). Do Európy sa dostala pravdepodobne pred 4000 rokmi pri sťahovaní národov. Na Slovensku sa prvé náleziská objavili v okolí práve dnešných myjavských kopaníc v 18.storočí. V roku 1997 sme ako prví na Slovensku začali pestovať špaldu z osiva nakupeného v Nemecku a postupne sme rozširovali plochy a začali ju ďalej spracovávať. Pestujeme plevnatú, čisto rýdzu odrodu Zollernspelz.

Špalda je ozimná forma obilniny, seje sa klasicky alebo do medziplodiny na jeseň koncom septembra - začiatkom októbra. Vhodnou predplodinou sú strukoviny alebo strukovino-obilné miešanky, ktoré zaorieme ako zelené hnojenie. Vhodný je i výsev priamo do medziplodiny zmes (jarná vika, horčica, reďkovka) kedy medziplodinu vysievame v lete (júl, august). Porast tejto medziplodiny chráni pôdu pred rastom burín a vysychaním pôdy. Špalda dobre zakorení, vzíde a odnoží. Po vymrznutí medziplodiny táto chráni pôdu pred vysušením a zároveň medziplodina dodala do pôdy vzdušný dusík, ktorý púta vika v symbióze s hrčkotvornými baktériami a je dôležitý pre dobrý rast a vývoj špaldy. Na jar klasicky vysiatu špaldu prebránime prútovými bránami čím ničíme buriny a prevzdušňujeme pôdu, pri siatí do medziplodinu pôdu už nebránime.

Zber pravej špaldy v našich podmienkach myjavských kopaníc je posledná dekáda júla. Prečo hovoríme o "pravej" špalde? Špalda po vymlátení zostáva v dvojitej pleve. Tú musíme pred spracovaním olúpať na špeciálnej lúpačke, pričom odpad pliev je až 35%. To predstavuje ďalšiu operáciu pri spracovaní a takisto aj ďalšie náklady. V súčasnosti sa snažia šľachtitelia o zvýšenie výnosov špaldy odstránením plevnatosti (napr. odroda PS LUBICA) alebo upravujú jej pekárenské vlastnosti na úroveň pšenice. Následne sa na trh dostávajú výrobky s označením špaldové, za nižšie ceny, a žiaľ, s inými vlastnosťami oproti pravým výrobkom z nešľachtených odrôd špaldy. 

Naša pravá špalda plevnatej odrody Zollernspelz je po vylúpaní ďalej spracovávaná na našom kamennom mlyne a získavame tým kvalitnú plnohodnotnú celozrnnú hladkú špaldovú múkušpaldovú krupicu, ktoré sú vhodné na pečenie chleba, koláčo a iných dobrôt. Celozrnnú múku spracovávame na celozrnné špaldové cestovinyšpaldové tyčinky, grissiny a minigrissiny. Zrno špaldy spracovávame na vločky a dodávame i samotné zákazníkom, ktorí si melú múku doma na kamenných mlynčekoch. 

Všetky výrobky špaldy spracováme vo vlastných prevádzkach alebo v spolupráci s našimi partnermi a distribuujeme pod značkou BIOMILA.

Z odpadu – pliev vyrábame brikety a vykurujeme vlastné výrobné a administratívne priestory, popol vraciame naspäť na pole. Týmto kolobehom výroby významne prispievame k ochrane životného prostredia.

Všetky postupy pestovania a spracovania robíme v súlade s pravidlami ekologickej poľnohospodárskej a potravinárskej výroby.